Hvordan fjerner jeg nemmest stubbe?
Tips & info
Sådan fjerner du en træstub
Det er hårdt arbejde at fjerne en træstub fra haven. Der skal graves igennem for at få det hele med. Rødderne kan være genstridige og selve stubben vejer et ondt år. Der findes heldigvis flere måder at gøre det på, som er mere skånsomme, både for ryggen og naturen.
Du kan selvfølgelig lade naturen gå sin gang og vente på at træstubben rådner op. Hvis du i mellemtiden kan bruge træstubben til noget fornuftigt eller dekorativt, kan det godt være en løsning. Måske kan den fungere som understel til et havebord eller som platform til blomsterkrukker.
Skal det gå lidt hurtigere, må du i gang med at fjerne den. Der er stubfræsning en af de mest effektive metoder. En stubfræser er en slags forvokset rundsav, som smadrer din træstub til ugenkendelighed. Kort fortalt.
Med en stubfræser kan du fræse den øverste del af træstubben i småstykker, så den blander sig med jorden. Stubfræseren fræser hele molevitten ned i jorden og efterlader stort set intet bevis på, at der nogensinde har stået en træstub.
Vær opmærksom på, at stubfræseren er en kraftfuld maskine, som kan skyde med træstumper, jord og småsten, når først den får fat. Brug derfor sikkerhedsudstyr som fx beskyttelsesbriller og hjelm. Parkér bilen længere nede af vejen, hvis du fjerner træstubbe i indkørslen. Hvis du arbejder i området omkring drivhuset, er det en god idé at dække det til, fx med tæpper.
Sådan virker en stubfræser
Vores stubfræsere kommer i forskellige størrelser, så de kan komme ind de fleste steder. Funktionen er dog den samme. Skarpe savklinger, monteret på en rundsav, roterer og fræser igennem træstubben lidt ad gangen. En tommelfingerregel siger, at det tager en times tid at fjerne en almindelig træstub fra haven. I praksis afhænger det selvfølgelig af træets størrelse og art.
Men skal du have fjernet træstubbe, er stubfræseren en nem løsning, som får dig hurtigere i mål. Den efterlader ikke et stort hul i haven og du kan bruge den træflis, der kommer ud af det. Der hvor træstubben stod, kan du ret hurtigt få planter og græs til at gro igen.
Udover fræsning af træstubbe kan du også bruge stubfræseren til at:
- Fræse gamle bede og græsplæner op
- Blande jordforbedring i havejorden
- Løsne forgroet og fast jord
- Fræse hækstubbe og rødder
Hvis du bruger stubfræseren til at fjerne træstubbe, skal du dog være opmærksom på omfanget af stubbens rodsystem. Selvom stubfræseren kommer godt ned i jorden og fjerner stubben på overfladen, kan større rodsystemer godt skabe problemer senere. Efterhånden som rødderne nedbrydes i jorden, kan de få jordoverfladen til at synke. Løsningen kan være en rodfræsning i området omkring træstubben.